Результати застосування методів математичного моделювання для визначення індивідуальних тактичних манер ведення сутички у дзюдоїстів високого класу - Козіна, Ж. Л.; Демура, І. (Physical Education Theory and Methodology, 2010)
Результати застосування методів математичного моделювання для визначення індивідуальних тактичних манер ведення сутички у кваліфікованих дзюдоїстів. В роботі була визначена найбільш універсальна модель на основі якої можна визначати індивідуальні особливості спортсменів. За допомогою факторного аналізу було виділено 4 основних фактора комплексної підготовленості дзюдоїстів. Кластерний аналіз показників тестування дзюдоїстів показав, що всі випробовувані розподіляються на 3 групи (кластера). Згідно переважаючим факторам у спортсменів кожного кластера, групи дзюдоїстів, що утворилися, були охарактеризовані як «ігровики», «тем-повики», «силовики». В результаті застосування розробленої методики дзюдоїсти експериментальної групи достовірно підвищили свою змагальну ефективність, у той час як змагальна ефективність спортсменів контрольної групи залишилась практично без змін.