Моделювання функціональних та розумових навантажень змагальної діяльності спортсменів-орієнтувальників - Коломієць, Н. А.; Козіна, Ж. Л. (Physical Education Theory and Methodology, 2009)
У роботі представлені результати визначення ефективності вирішення розумових завдань при різних функціональних зрушеннях в організмі у орієнтувальників високого класу. Виявлено, що оптимальна зона ЧСС, при якій здійснюється найменша кількість помилок при проходженні дистанції, відповідає діапазону ЧСС 185—195 уд/хв. Встановлено, що зниження ефективності когнітивних процесів відбувається лише на пульсовій зоні 120—130 уд/хв, тобто в зоні впрацьовування, неспецифічній пульсовій зоні для змагальної діяльності орієн- тувальників високого класу. Найбільш висока ефективність когнітивних процесів у орієнтувальників високого класу спостерігається в пульсовій зоні понад 170—180 уд/хв, тобто в специфічній пульсовій зоні змагальної діяльності.