Моделювання процесів стабілізації спортивного лука у вертикальній площині - Заневський, І. П. (Physical Education Theory and Methodology, 2009)
Метою роботи є створення методу механіко-математичного моделювання динамічної стабілізації обертових рухів лука у вертикальній площині, придатного для практичного використання у лучному спорті. Завдання дослідження: розробити модель стабілізатора лука; оцінити ефективність моделі; провести обчислювальний експеримент процесу стабілізації спортивного лука у вертикальній площині. Методи: варіаційний принцип Гамільтона, принцип Даламбера, метод Релея-Рітца, рівняння Лагранжа 2-го роду, метод Рунге-Кутта, методи теорії коливань та динамічної стійкості, метод Ньютона для системи нелінійних рівнянь, чисельні методи систем комп’ютерної математики. Пропонований підхід до проблеми стабілізації лука у вертикальній площині показав свою придатність для розв’язання інженерних задач розробників спортивних луків, а також практики лучного спорту.