Математична модель маніпулятора руки людини - Благітко, Б. Я.; Дзюбачик, М. І.; Заячук, І. М.; Трач, В. М.; Лопатьєв, А. О. (Physical Education Theory and Methodology, 2008)
У роботі запропоновано методику для вивчення функціонування руки людини як мехатронної системи. Модель системи включає електричну, механічну підсистеми та підсистему взаємозв’язку між ними. Алгоритм , що описує поведінку руки людини, розширений на більш загальний випадок. Проведено тестування з маніпулятором руки робота для підтвердження ефективності методу