Розвиток фізичних здібностей у дітей з вродженою клишоногістю засобами фізичної реабілітації - Михайлова, Н. Є. (Physical Education Theory and Methodology, 2012)
Метою дослідження було обґрунтування програми фізичної реабілітації щодо розвитку фізичних якостей у дітей з вродженою клишоногістю. В дослідженні прийняли участь 68 дітей дошкільного віку з вродженою клишоногістю. Представлені результати виявлення проблемних сфер у фізичному розвитку дітей, виявлені можливості для розвитку необхідних фізичних якостей. Враховуючи отримані дані, була складена програма фізичної реабілітації щодо розвитку фізичних якостей дітей з вродженою клишоногістю. Програма включала фізичні вправи на: попередження порушень постави, корекцію порушень функції рівноваги, розвиток сили м’язів, гнучкості і рухливості в суглобах, швидкості, витривалості; вправи з ходьби, бігові та стрибкові вправи.